John Hoppner festménye
"Az én nyelvemet az egész világ érti."

Joseph Haydn
(1732. március 31-1809. május 31.)


2009-ben emlékezünk a zeneszerző halálának 200. évfordulójára, s ez alkalmat ad arra, hogy a világ zenekedvelői felidézzék Haydn életét és tevékenységét.

Hogy kicsoda Joseph Haydn? Kortársai egyszerűnek találták volna a választ. Mert Haydn korának legnagyobb, leghíresebb és legjelentősebb zeneszerzője volt. Mára a későbbi híresség, Wolfgang Amadeus Mozart, akinek Haydn atyai jóbarátja és mestere volt, kicsit megfakította a nagy művész fényét.

A "Bécsi Klasszikusok Mesterének" életműve 1200 nagyszerű szerzeményt foglal magába, többek között a mai német himnusz zenéjét, eredeti címén a Császári Himnuszt.

Joseph Haydn kedvelt, és kortársai által megbecsült személyiség volt: szorgalmas, humoros, könnyed és egyenes jellemű ember. A legegyszerűbb sorból a legfelsőbb körök társaságába jutott, de ez a meredeken felfelé ívelő pálya sem hagyta elszakadni a földtől. A hívő katolikus művész megmaradt embernek, és jóságos vezető volt, az Esterházy-kastélybeli művészkollégái "Haydn papának" hívták. Nemcsak a zenét kedvelte, hanem a horgászást és vadászatot is.

Internet Explorer és Mozilla Firefox böngészőprogramra optimalizálva.
Ajánlott képernyőfelbontás 1024x768