<CÍMLAP<

<Tartalom<

<Előző<

 

 

3.1. Előzmények

Még a rendszerváltás előtt, 1988-ban néhány főiskolai könyvtár, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, az Országos Idegennyelvű Könyvtár, a Könyvtártudományi és Módszertani Központ, az Országgyűlési Könyvtár és a Belügyminisztériumi Könyvtár összefogott a 19 megyei könyvtárral és létrehozta a Könyvtárak Gazdasági Társaságát azzal a céllal, hogy összehangolják a beszerzést és a különböző fejlesztéseket.

A Gazdasági Társaság (GT) nem közvetlenül akart szakmai kérdésekkel foglalkozni, hanem közvetve: olcsón, olcsóbban vásárolni, fejleszteni, ezekben együttműködni másokkal. Arra gondoltak, hogy közös összefogással forrásokat próbálnak szerezni.

Megalakulásával egy időben átfogó számítógépes koncepciót is kidolgozott a társaság. Közös fejlesztési programjának első lépéseként megvásárolta az Infoker Számítástechnika -alkalmazási Kisszövetkezet által kifejlesztett TEXTAR szöveges relációs adatbáziskezelő rendszert, majd egy közös adattár megalapozásába kezdett.

Az időközben - kötelező átalakulás után - Könyvtári Egyesüléssé alakult Gazdasági Társaság tagjainak száma a városi könyvtárak csatlakozásával tovább emelkedett.

A Magyar Nemzeti Bibliográfia visszamenőleges katalogizálását a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár vállalta.

 

Tovább