<CÍMLAP<

<Tartalom<

<Előző<

 

 

3.5. A TextLib győzelme

Miért döntöttek a TextLib mellett?

Főleg a pénzügyi konstrukció előnyös volta miatt. Kutatás-fejlesztési együttműködés jön létre, a könyvtárak folyamatosan részt vehetnek a fejlesztésben, nincs ÁFA fizetés.

A városi és egyéb könyvtárak igen előnyösen, mindössze 25 ezer forint hozzájárulás ellenében juthatnak hozzá a programhoz, melynek teljes jogú részesei lesznek. A fejlesztési hozzájárulás fejében ingyen megkapják a TEXTAR programot és kedvezményesen, 30 ezer forintért juthatnak hozzá a TEXTAR-ban épített Új könyvek adatbázishoz.

A testület a pályázati díj fennmaradó részét központi számítógépes szolgáltatás megindítására kívánja fordítani, azért, hogy az újonnan beszerzett könyvek gépi rekordjai rögtön a helyi adatállományokba kerülhessenek, kiküszöbölve a többszörös helyi feldolgozást. Az Egyesülés megbízta elnökét, dr. Ambrus Zoltánt az egyeztető tárgyalásokkal.

Az Infoker Kisszövetkezet elsősorban TEXTAR szöveges adatbázis-kezelő rendszerével vált ismertté a hazai számítástechnika alkalmazás területén. A TEXTAR sikerei és az alkalmazás során felvetődött kérdések arra ösztönözték az Infoker fejlesztőit, hogy újabb vállalkozásba kezdjenek: a TextLib könyvtári program létrehozásába.

A két legfontosabb, ami a vállalkozókat új program létrehozására sarkallta: a Textar erősen korlátozott alkalmazhatósága lokális hálózatokban, valamint az információkeresésen túlmenő könyvtári feladatok ellátatlansága volt.

A TextLib kiterjedten támogatni kívánja a legfontosabb könyvtári tevékenységeket a szerzeményezéstől a kölcsönzésen át a leltározásig, megőrizve a TEXTAR fejlett információ-visszakereső és kiadvány-előállító képességeit.

Az előkészítő bizottság sokszor és hosszasan ülésezett, sok problémát kellett megoldani, melyek részben jogi, gazdasági és szakmai jellegűek voltak.

 

Tovább