<CÍMLAP<

<Tartalom<

<Előző<

 

 

3.9.1. Többszálú működés

A félbehagyott tevékenység várakozik és a másodikként kezdett befejeződése után kel ismét életre. A több keresés indításánál figyelemre méltó a többszálú (multithread) működés, amely azt eredményezi, hogy a másodikként indított keresés nem akasztja meg a korábban indítottat, hanem mindkettő ( esetleg több is) egy időben dolgozik.

Egy több felhasználót kiszolgáló program esetében több munkahelyen egy időben eltérő vagy akár azonos munka folyik. A többszálú működés következtében egyetlen munkahely is "többfelhasználóssá" válik. Az elindított programmodulok mindegyike dolgozik és el is jut a végeredményig, amennyiben a munka nem igényel felhasználói beavatkozást.

Az adatbázis-kezelő egyszerű kérdésekre, pl. egy böngészőlista elemeinek összegyűjtésére gyorsan és egy lépésben válaszol. Egy hosszú ideig tartó tevékenység, pl. az eredményhalmazokkal végzett műveletek közben felfüggeszti magát az egyszerű kérések gyors kiszolgálása érdekében. A programmodulok az egymás után indított keresések egyidejű előrehaladását látja, ha a képernyőn lévő állapotjelentést figyeli.

A többszálú működés előnyeit a keresésen kívül bármely más időigényes tevékenységnél ki lehet használni, pl. nyomtatásnál, leltározásnál.

További előnye a segédeszközök könnyű használata. Egyetlen segédeszköz használata sem kötődik meghatározott munkafolyamathoz, bármely helyzetben azonnal elérhetők.

Az elnevezések felsorolása: notesz és cetli (szövegek tárolására), zsák (rekordok tárolására), helprendszer, számológép, dátum és naptárkezelés, üzenet és levélküldés, billentyűzetmakró, karakter tábla, speciális jelek táblája, jelszó megváltoztatása, színek beállítása (ld.: 19. sz. ábra; 20. sz. ábra).

Jellemző még a rekordok közötti kapcsolatok hipertextszerű bejárása. A monitoron megjelenő adatrekordból a hozzá kapcsolt összes többi elérhető, egészen a rekordot bevivő és módosító könyvtárosok adatáig. Egy sorozathoz tartozó többkötetes könyv valamennyi érintett rekordja elérhető ilyen módon, pl. a sorozati rekordok, a pédányrekordok, a besorolási adatok rekordjai.

 

Tovább