<CÍMLAP<

<Tartalom<

<Előző<

 

 

3.9.2. Ügyfél-kiszolgáló felépítés

A már említett felhasználó, adatbázis-kezelő, üzenetküldés az ügyfél-kiszolgáló (szerver-kliens) felépítéséhez kapcsolódik. Több felhasználó egy adatbázishoz egyenrangúan vagy egy kiszolgálónak alárendelten férhet hozzá. A kiszolgáló programmal a felhasználók üzeneteken keresztül tartanak kapcsolatot, az adatbázist kizárólag a kiszolgáló érheti el.

A munkaállomásokon használatos programmodulok tárolási helye is a kiszolgáló, ami a telepítést egyszerűbbé teszi és helytakarékos is.

Az adatbázis-kezelő a rekordok tárolásának vagy módosításának pillanatában gondoskodik a rekorddal kapcsolatos összes indexállomány karbantartásáról. Az adatbázis integráltsága teljes, hiszen valamennyi munkaállomásnak és valamennyi programrésznek azonnal a rendelkezésére állnak azok az indexek, amelyek alapján a rekord kereshető, majd felhasználható, ha ezt a felhasználó jogosultsága megengedi.19

Az adatbázis-kezelő az adatbiztonság felett őrködik. Gondoskodik a lemezen tárolt állományok sérülésmentességéről. Az adatbázis-műveletek naplózása az előre nem látható okból (pl. áramszünet) bekövetkező sérülések utáni helyreállítást teszi lehetővé. A beépített ellenőrző és karbantartó mechanizmusok garantálják az adatbázis-kezelő hibátlan működését.

Az egyidejű hozzáféréshez kapcsolódó problémák megoldásáról több felhasználó kiszolgálásakor az adatbázis-kezelő gondoskodik.

Az adatbázis rekordjai közötti kapcsolatok (könyvkötet rekord, közös rekord, sorozat rekord stb.) miatt nem mindig könnyű felismerni, hogy mikor kezdeményezik ugyanannak a rekordnak a módosítását két helyen. A végrehajthatatlan rekordmódosításra üzenet figyelmezteti a felhasználót (ld.: 21. sz. ábra; 22. sz. ábra).

Ha a képernyőn lévő rekord tartalma egy másik felhasználó tevékenysége nyomán megváltozik, akkor erről üzenet jelenik meg, majd kiíródik a megváltozott tartalom.

Az adatbázis-kezelő változó hosszúságú rekordok és indexek kezelésére képes. Ezért a rekordok tárolása a lemezen nem igényel több helyet valóságos hosszuknál. A tényleges hosszban történő tárolás a gyorsabb működést is segíti.

Az adatbázis-kezelő gondoskodik a besorolási adatok egységességéről (authorithy control). Egyediek a besorolási adatok. Külön rekordban található minden besorolási adat, melyek hivatkozásokon keresztül használhatók. Így a besorolási adatokban végrehajtott változás azonnal végbemegy az összes érintett rekordban. A besorolási adatok egységesítése a TextLib-ben fölösleges fogalom (ld.: 23. sz. ábra; 24. sz. ábra; 25. sz. ábra).

A megszokottól eltérő adatszerkezet rekordok importálásakor is újszerű megoldáshoz vezet. Egy-egy bibliográfiai tétel befogadásánál a könyvtáros könnyen eldöntheti, hogy van-e, kell-e neki az új. Sok ezer rekord esetében viszont programozottan kell elkerülni a duplikátumok képződését. Ennek érdekében az importot egy részletes leírással lehet vezérelni. Ebben rekordtípusonként akár a mezőtartalom szintjéig ereszkedve rendelkezni lehet az azonosság meghatározásához szükséges összehasonlítási szempontokról.20

 

Tovább