<CÍMLAP<

<Tartalom<

<Előző<

 

 

3.9.3. Hálózatos működés

A kiszolgáló feladata az ügyfél-kiszolgáló felépítés mellett az adatbázis kezelése, az ügyfelek pedig a rekordok írását és olvasását a kiszolgálótól kérik. A kérés üzenet formájában jut el a kiszolgálóhoz, az pedig szintén üzenettel válaszol. A TextLib-nek saját üzenetkezelője van.

Az IBM protokoll szerint kommunikálni képes számítógépek hálózatán a TextLib hálózati operációs rendszer mellett és hálózati operációs rendszer nélkül is képes többfelhasználós működésre. Mindkét megoldásnak van előnye, vele megvan a közös erőforrások használatának előnye, az egyszerűbb programtelepítés, nélküle főként az olcsóság, a könyvtári rendszer árához hasonló összeg megtakarítása számít.

A TextLib-et használók szöveges üzeneteket küldhetnek egymásnak, és - ha van - a hálózati operációs rendszert használóknak. Az üzenetküldés lehet automatikus is, egy-egy munkafolyamat befejezése generál üzenetet mindazok számára, akik a műveletben érintettek, és üzenetet kap valamennyi munkaállomás arról, ha a rendszergazda a kiszolgáló programot le akarja állítani.21

A TextLib-nek saját fejlesztésű web és Közös Elektronikus Katalógus szervere van. Közös számítógépre telepíthető, amely a rendszer munkaállomásaként működik.

A web-es lekérdező is képes a böngészőlisták (expandok) megmutatására, melyek közvetlen segítséget nyújtanak a kereséshez.

Többféle módot kínál a kereső felület az ékezetes karakterek használatára. A találatok megnézésekor a rekordok hipertextszerűen bejárhatók, egyetlen kattintással újabb keresések kiindulópontjai lehetnek.

A web-böngészők képessége a kép -és hangállományok, valamint Internet-hivatkozások kezelése. Egyes rekordok (dokumentumok, személyek, testületek, rendezvények) tartalmaznak olyan mezőket, amelyekbe a felsorolt hivatkozások elhelyezhetők.

 

Tovább