<CÍMLAP<

<Tartalom<

<Előző<

 

 

3.10. Képernyőkezelés, speciális karakterek és jelek

A TextLib a Windows-szerű kezelésmód megvalósítására törekszik. A munkaállomások képernyője grafikus módú. A sorok száma változtatható. Különböző színezéseket választhatunk, grafikus az egérmutató. Fontos, hogy a diakritikus jelekkel ellátott betűk, a cirill és a görög betűk alakhűen jelenjenek meg, az eszközök kezelésmódja kövesse a szokásokat, egyszerű és egységes legyen.

Az alábbi felsorolás a Windows-szerű kezelésmód azon jellemzőit tartalmazza, amelyeket a TextLib is átvesz:

  • a képernyő egész területe érzékeny, mindenhol menük hívhatók elő, minden helyhez saját segítő szöveg tartozik;
  • a képernyőn egy időben több egymástól függetlenül használható objektum lehet jelen;
  • a billentyűzet és az egér egyenértékűen használható;
  • a billentyűzetről többféle karakterkészlet elérhető, a karakterek a képernyőn helyesen jelennek meg;
  • a munkafolyamatok különálló ablakokba csoportosulnak; az ablakok mérete és helyzete változtatható;
  • kijelölésre és kiválasztásra legördülő menük, nyomógombok, jelölőgombok, rádiógombok és csúszka használhatók;
  • az adatmezők, az ablakok és a képernyő tartalma szükség esetén gördíthető.22

A TextLib erénye a diakritikus jelekkel ellátott betűk kezelése. A billentyűzetről több féle módon vihetjük be, mindegyikük megjeleníthető a képernyőn és a saját fejlesztésű nyomtató meghajtók segítségével a nyomtatás is alakhű képet eredményez.

Fontos segédeszköz az expand, a böngészőlista, mely a besorolási szabvány szerinti sorrendben tartalmazza egy adatmezőnek az adatbázisban előforduló értékeit. Használatuk az adatbevitelt és a keresést is megkönnyíti. A listában való kereséshez tetszőleges hosszúságú minta adható meg. Az lesz a lista aktuális eleme, amelyiknek a kezdete a minta hosszában a mintával azonosak közül az első. Az azonosság a besorolás szerinti azonosságot jelenti. Nem szükséges sem az írásmód pontos ismerete, sem a speciális diakritikus jelekkel ellátott betűk a kereséshez. A megtalált elem közvetlenül felhasználható a keresésnél, adatbevitelnél a szöveg a beviteli mezőbe másolható.

Speciális jelek használatára is lehetőség van. Ezekkel az indexkulcsok létrejöttét és tartalmát, így az expandok összetételét szabályozhatjuk. A rendszer a névelővel kezdődő címekről automatikusan névelős és névelő nélküli indexbejegyzést is készít.

A helyettesítő jelek alkalmazásával, amely a rendezést befolyásolja, elérhető a római számmal kezdődő címek megfelelő sorrendű besorolása. Az egyes gyűjteményeknek csak a megjegyzés mezőben felsorolt címei megfelelő jelek alkalmazásával kereshetővé válnak a címek között (ld.: 26. sz. ábra). A vonalkódolvasó nagyon fontos beviteli eszköz, mely automatikusan kiválasztja a megfelelő adatmezőt.

 

Tovább