<CÍMLAP<

<Tartalom<

<Előző<

 

 

4.3. Egressy Béni Művelődési Központ és Könyvtár

Könyvtárunk a könyvtári munkafolyamatok gépesítését a TextLib integrált könyvtári rendszerrel kívánja megvalósítani. Sajnos az Egressy B. Művelődési Központ és Könyvtár nem számolhat be olyan hatékony és előrehaladott munkavégzésről, mint az előző két könyvtár. Ennek oka részben a pénz, részben a munkaerő hiánya.

A végleges döntést megelőzte egy előzetes döntés, amikor megalakult a Könyvtári Egyesülés. Mielőtt végleg elhatároztuk, hogy a TextLib-et választjuk, ellátogattunk a nyíregyházi Megyei Könyvtárba, hogy összehasonlíthassunk és tapasztalatokat szerezhessünk más rendszerekről is. Még ma is hallom, hogy milyen lelkes beszámolót tartott az a néhány kolléga, akik megnézhették az SR LIB programmal folyó munkát.

Nyíregyháza után Tiszaújváros következett. Először itt is csak néhány kolléga tekinthette meg a gépesített munkafolyamatokat.

Ezek után valamennyien felkerekedtünk és elindultunk a tiszaújvárosi Városi Könyvtárba, hogy ismerkedjünk a programmal. Csodálkozva és irigykedve bámultuk a gépeken dolgozó kollégákat.

A végleges döntés mellett a kedvező árnak is szerepe volt, hiszen más program megvásárlása jóval nagyobb összegbe került volna.

1998. januárjában kezdhettük el a megvásárolt Új könyvek 1964-1997 adatbázis alapján a tényleges munkát. Eleinte a szintén megvett pótló adatbázisok betöltése okozott technikai problémát, de idővel ez is megoldódott.

1998. januárjában intézményi szervezésben minden munkatárs részt vehetett egy 40 órás alapfokú számítástechnikai tanfolyamon. Erre szükség is volt, hiszen egyre több számítógép került a könyvtár tulajdonába, használni viszont kevés kolléga merte, idegennek érezték. A tanfolyam rendkívül hasznos volt számunkra, mert sokkal bátrabban merjük kezelni, s a legalapvetőbb dolgokat sikerült megtanulnunk.

Közben TextLib tanfolyamokat is szerveztek a miskolci II. Rákóczi F. Megyei Könyvtárban, amelyen én is részt vehettem. A három napig tartó tanfolyamon nagyon sok technikai dologgal megismerkedtünk, amely megkönnyítette számunkra a munkát, az adatbevitelt, a honosítást.

1998 nyarán, miután már mi is dolgoztunk a TextLib-bel, két napos tapasztalatcserén vettünk részt a szolnoki Verseghy F. Megyei Könyvtárban. A látottak és a szolnoki könyvtáros kollégák tapasztalatai a rendszerrel szemben egyöntetűen meggyőztek mindannyiunkat arról, hogy jó irányban indultunk el, jó, hogy ezt a rendszert választottuk. Nagyon sok hasznos tanáccsal és ötlettel lettünk gazdagabbak.

Könyvtárunkban egyelőre az adatrögzítés folyik. A honosítást az Új könyvek adatbázis segítségével végezzük. Abban az esetben, ha a dokumentum nem szerepel az adatbázisban, magunk visszük be. A könyvek mellett egyéb dokumentumokat is rögzítünk (pl. video, CD-ROM).

Minden 1998. január óta könyvtárunkba beérkező dokumentumot a hagyományos (manuális) állományba vétel után számítógépen is rögzítünk, majd vonalkóddal is ellátjuk. A vonalkódot a könyv hátulján helyezzük el.

A kölcsönző állomány számítógépre vitele előtt hozzáfogtunk az állomány felülvizsgálatához azzal a céllal, hogy az elavult vagy erősen rongálódott könyvek már ne kerüljenek be a gépi nyilvántartásba.

A retrospektív feldolgozást a kölcsönözhető állomány esetében a "családi könyvtárral" kezdtük. 1998. augusztusában kezdtük el a krimikkel, majd folytattuk a fantasztikus, a háborús és jelenleg a kalandos könyvekkel.

Párhuzamosan az olvasótermi állomány retrospektív adatrögzítése is folyik. Jelen pillanatban az 1-329-es szakcsoport készült el. 1999. március közepéig 8633 dokumentum került a számítógépes nyilvántartásba, ebből 1998. december 31-ig 2647 darab volt az 1998-ban állományba vett könyvdokumentum.

Két számítógépen folyik a TextLib-es munka, az egyik a kölcsönző részlegben, a másik az olvasóteremben található. Ezen kívül van egy TextLib serverünk.

A későbbiek folyamán valamennyi könyvtári munkafolyamatot gépesíteni kívánunk a programmal.

Jelenleg az adatrögzítést számítógéphez értő, de nem könyvtárosi végzettséggel rendelkező munkatársak végzik, akiknek nem okoz problémát e végzettség hiánya. Naponta egyenként kb. 80-130 dokumentumot sikerül rögzíteni. Ez nagyon kevés, de a honosításon kívül más feladatokat is el kell látniuk, ezért nagyon lassan halad a munka.

Nem született döntés arról, hogy a retrospektív állomány adatrögzítését mikor kívánjuk befejezni. Természetesen jó lenne minél előbb!

A hagyományos cédulakatalógusainkat a gépesítéssel párhuzamosan építjük. A betűrendes leíró katalógus építése még jó pár évig párhuzamosan lesz használható az egyre bővülő adatbázisunkkal, mindaddig, amíg az adatmentésünk megbízhatóvá válik.

Szeretnénk kialakítani munkaállomásokat az olvasók számára. Ennek azonban anyagi vonzata is van, hiszen újabb gépeket kellene vásárolnunk. Jelenleg a könyvtár anyagi helyzete nem engedi meg, hogy valóra válthassuk ezen elképzelésünket.

A rendszer eleinte sok fejfájást okozott, pontosabban a program ismeretének hiánya. Úgy érzem azonban, hogy hamar sikerült a programmal dolgozó munkatársaknak elsajátítaniuk a rendszerrel szembeni hiányosságot, különösebb nehézségek nélkül.

Ha mégis elakadtunk valahol, a szolnoki Megyei Könyvtárból Takáts Béla készségesen segített megoldani a nehézségeket. A zsákkezelés használata okozott problémát a kezdetekben, de hamarosan megoldottuk.

Jelenleg a honosítás körül adódik némi kényelmetlenség: Amennyiben a magyar ékezet él a gépen, akkor a vonalkódolvasó nullák helyett "ö" betűt olvas. Ez nem jó, mert ha nem él a magyar ékezet, akkor nem bírja megtalálni a keresett dokumentumot.

Összességében, a tapasztalatok alapján elmondhatjuk, hogy a TextLib nemcsak rugalmas, de könnyen megtanulható, a kollégák szívesen dolgoznak vele.

 

Tovább