Előző rész
I. rész

Ismerkedés a TextLib felületével

Ez a fejezet elsősorban azokhoz a kedves Felhasználókhoz szól, akik még nem járatosak a Windows-rendszer használatában vagy csak most kezdik megismerni a grafikus felhasználói felület kezelését. Ugyan a TextLib nem Windows alatt működik, használatában nagyon hasonlít az elterjedt és közkedvelt Windows program felületéhez. A fejezet olvasása során elsajátíthatjuk azokat az alapvető ismereteket, melyek nélkülözhetetlenek a TextLib használatához.

Milyen eszközre van szükségünk a TextLib kényelmes használatához?

Egy egérre és egy vonalkódolvasóra.

A TextLib használatához nem szükséges, hogy egér is csatlakozzon a számítógépünkhöz, mivel néhány kivételtől eltekintve minden művelet a billentyűzetről is végrehajtható. Ugyanakkor a programba történő bejelentkezésen kívül minden művelet elvégezhető az egér segítségével, akár úgy is, hogy a billentyűzetet nem használjuk. Mint minden eszköznek, úgy az egérnek is megvannak az előnyei és a hátrányai is. A mindennapos gyakorlati munka során fog kiderülni, hogy az ön számára melyek azok a műveletek, amelyeket az egér használatával és melyek azok, amelyeket a billentyűzet segítségével könnyebb elvégezni. Az egér pontos helyzetét a képernyőn az egérmutató jelzi. Az egeret elmozdítva a képernyőn az egérmutató pontosan követi annak mozgását. Az egérmutató nagyon sokféle lehet és alakjából mindig következtethetünk a program által éppen végzett tevékenységre, az adott pozícióban végezhető műveletekre vagy arra, hogy az egérmutató a képernyő mely tartományában helyezkedik el.

A vonalkódolvasó ugyancsak nem feltétlenül szükséges. Használata helyettesíthető a billentyűzettel is. Ugyanakkor az olvasók és dolgozók, valamint a dokumentumpéldányok azonosítóját vonalkódolvasó segítségével gyorsabban és pontosabban adhatjuk meg a program számára.

Egérrel végezhető műveletek

A kézikönyvben nagyon sokszor hivatkozunk valamilyen egérrel elvégzendő műveletre. Az egyértelműség érdekében most röviden összefoglaljuk az egérrel végezhető négy alapműveletet:

Folytatás

Tartalomjegyzék