Előző rész
Néhány gondolat a TextLib használatáról

Bevezetésként nézzük meg a TextLib program képernyőjének felépítését!

A TextLib bejelentkező képernyője

A TextLib program a képernyőt három részre osztja:

A menüsor a képernyő legfelső sorát foglalja el és itt találhatók a program főmenüjéből elérhető menüpontok, valamint az óra, amely az aktuális dátumot és időpontot mutatja.

állapotsornak a képernyő legalsó sorát nevezzük. Az állapotsorban bejelentkezéskor a program megnevezését, verziószámát, készítőjét, használat közben az éppen felhasználható ún. gyorsbillentyűk közül a legfontosabbak felsorolását és a program állapotáról adható információkat látjuk. Ugyancsak az állapot sorban (annak jobb szélén) látható a számítógép szabadmemória kapacitása és a program egyes tevékenységét kijelző "lámpácskák":

A menüsor és az állapotsor közötti terület a munkaasztal, ahol a tényleges munka folyik. A munkaasztalon található a programot használó könyvtár megnevezése és a programba bejelentkezett felhasználó neve. A munkaasztal valójában egy háttérterület, amelyen különböző ablakok jelennek meg. A munkaasztalon tetszőleges számú ablak nyitható meg. Ezek maximális száma az ön által használt számítógép memóriakapacitásától függ. Ha a számítógépben nincs elég szabad memória, akkor a megnyitott ablakok becsukásával, kicsinyítésével a szabad kapacitás növelhető.

Egy ablaknak két állapota lehet: aktív és inaktív. Parancsokat csak a TextLib menüsorából, illetve az aktív ablakban adhatunk ki. A képernyő előterében mindig az aktív ablak látszik, és keretének színe - az alapbeállítás szerint - különbözik az inaktív ablakok keretének színétől. Az aktív ablaknak sokféle tulajdonságát állíthatjuk be. A beállítások a program használata alatt megőrződnek. Lehetőségünk van egy másik ablak aktívvá tételére is. A TextLib ablakok felépítése:

Egy TextLib ablak felépítése

Az ablak neve a megnevezésen kívül tartalmazhatja az ablakban látható tétel rekordazonosítóját, amely egyértelműen azonosít minden tételt a rendszerben. Azt, hogy az ablak nevénél szerepeljen a rekordazonosító vagy sem, a felhasználónak adott jogok segítségével a rendszergazda szabályozhatja.

Ablakkeret lokális menüje

Ha az aktuális ablak keretére kattintunk az egér jobbgombjával, megjelenik a vezérlőmenü.

Vezérlőmenü

Ablakok méretállapotai

Az ablakoknak három méretállapotuk lehet:

Ablakok méretének beállítása

Az ablakok méretezése tipikusan olyan művelet, mely egérrel sokkal könnyebben elvégezhető mint billentyűzettel.

Teljes méret beállítása

Egy ablak teljes méret állapotba állításához

Ikon állapot beállítása

Egy ablak ikon állapotba állításához

Ablak méretezése

Egy ablak mérete tetszőleges irányban megváltoztatható a teljes méret és az ikon állapot közötti mértékben.

Ablakok mozgatása

A TextLib-ben az ablakok méretének módosításán túlmenően az ablakok helyzetét is szabadon állíthatjuk.

átkapcsolás másik ablakra

Egyszerre csak egy ablak lehet aktív. Egynél több ablak is lehet a munkaasztalon és ezek egymást akár takarhatják is. Az aktív ablak mindig legfelül van. A nyitott ablakok számát csak gépünk memóriájának mérete korlátozza.

átkapcsolás listából

A TextLib folyamatosan jegyzi a nyitva tartott ablakokat és erről pontos listát vezet. A nyitott ablakok listáját úgy hívhatjuk elő, hogy

Ennek hatására megjelenik a munkaasztal lokális menüje, amelyből kiválasztható az Ablakok listája parancs. Az Ablakok listája parancs kiválasztható a TextLib menüsorában található Egyéb/Eszközök menükből is. Az Ablakok listája parancs kiválasztásakor a kinyíló ablakban láthatóvá válik a nyitott ablakok felsorolása. Itt eldönthetjük, hogy melyik ablakot kívánjuk aktuálissá tenni, s annak az ablaknak a nevére

átkapcsolás lista nélkül

Az előző módszernél lényegesen egyszerűbb átváltásra ad lehetőséget

Az előző, illetve következő ablak aktívvá tehető a munkaasztal lokális menüjének Előző ablak, illetve Következő ablak parancsával.

Parancs kiválasztása

Mint azt már korábban említettük parancsot a TextLib menüsorában található menüpontokból, az aktív ablak menüsorából vagy a lokális menükből, illetve az aktív ablak nyomógombjai segítségével adhatunk ki. A parancsok kiválasztása egérrel és billentyűzettel egyaránt egyszerű. Nézzük végig lépésről lépésre!

Menü kiválasztása

Nyomógomb kiválasztása

A lokális menü lehívása

A gyorsabb és könnyebb munkát segíti elő a TextLib ún. lokális menüje.

Gyorsbillentyűk használata

Folytatás

Tartalomjegyzék