Kezdőlap
Települések
Cibakháza
Csataszög
Csépa
Cserkeszőlő
Fegyvernek

FEGYVERNEK
fegyvernek001

2. világháborús emlékmű
Fegyverneki lakosok közül igen nagy számban hívtak be frontszolgálatra és ugyancsak jelentős volt az elhurcolt zsidók száma is.
A Dózsa György úton, az Általános Iskola előtt állították fel Rajki László szobrász kompozíciójával díszített emlékoszlopot 1992. november 1-jén. A mementót dr Szabó Lajos országgyűlési képviselő avatta fel. A süttői mészkőből készült emlékművet bronz kandeláber teszi teljessé, amely a háborúban elpusztult 241 helyi áldozat előtt tiszteleg.
(Kép: Fegyvernek Nagyközség honlapja)

fegyvernek003

Szovjet katonai emlékmű
1945-ben három obeliszket állítottak a felszabadulás emlékére; egy családi ház udvarán, a piactéren és a Felszabadulás úton. Ezeket egy helyre helyezték át 1965-ben a község központjában, a Felszabaduás úti parkban.
Az emlékmű felirata: "A magyar nép szabadságáért életüket áldozó szovjet katonák emlékére."
(Kép forrása: Fegyvernek Nagyközség honlapja)
 

fegyvernek002

Hadikórház
Az első szovjet egységek 1944. október 8-án érik el Fegyvernek községet. A Tisza innenső oldalán - a munkaszolgálatosok bevonulásával - a németek erős védvonalat építettek ki a térségben. Fegyvernek közelében a szovjet és a német csapatok többször váltották hadiállásaikat ebben a hónapban. A községben három helyen álltotak fel kórházat a sebesültek gyógyítására. Az egyik a Felszabadulás út 29. sz. alatt lévő ujtelepi iskola, a mai Móra Ferenc Általános Iskola épülete.
(Kép forrása: Fegyvernek Nagyközség honlapja)