Kezdőlap
Települések
Öcsöd
Örményes
Pusztamonostor
Rákóczifalva
Rákócziújfalu

RÁKÓCZIFALVA
rfalva001

1. és 2. világháborús emlékmű
1944. augusztus 20-án nagy légitámadás érte a falut. Sokan meghaltak és még többen megsebesültek. A Hősök parkjában közös talapzatra állították fel 1997-ben a két világháború emlékművét.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

rfalva002

Felszabadulási emléktábla
A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola épületének falán áll az 1964-ben, az úttörők által felavatott emléktábla.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

rfalva004

Felszabadulási emlékmű
 
1983-ban, Rákóczifalva fennállásának 100 éves évfordulóján került felállításra a település felszabadulásának tiszteletére. Az emlékmű a Varsány Művlődési Ház bejárata előtt található.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

rfalva005 rfalva006

1944. augusztusz 20-i bombázás emléktáblája és helytörténeti kiadvány
 
1944-ben Szent István napján a szolnoki repülőteret közel 90 B-24-es amerikai bombázó támadta meg. A pontatan célzás miatt sok bomba a szomszédos Rákóczifalva terültére esett. A településen 52 polgári személy esett a bombatámadás áldozatává.
Egy amerikai repülőgép lezuhant. A legénységből négyen hősi halált haltak, akiket Rákóczifalva temetőjében hantoltak el. 1946-ban az Amerikai Katonai Misszió Sírfelkutató Osztálya révén a katonák földi maradványai a budapesti Amerikai Katonai Temetőbe kerültek.
 
A bombatámadásban életüket veszett lakosok emlékére kopjafát állítottak fel. A tragikus napot túlélőinek visszaemlékezéseit pedig egy helyi kidású könyvben foglalták össze az utókor számára "Rákóczifalvi emlékezések" címmel 2004-ben.
(Kép forrása: 461st bomb Group - The Liberaiders)
(Kép forrása: Rákóczifalva honlapja)