<< Kezdőlap
Települések:
Budapest
Jászapáti
Jászberény
Kisújszállás
Mezőtúr
Szolnok
Túrkeve

JÁSZBERÉNY
jbereny01

Beleznay Antal-emléktábla
A helyi születési zeneszerző, a Palotásy dalárda vezetője emlékére 1929-ben a Jászerényi Keresztény Nőegylet emeltetett táblát egykori szülőházának homlokzatán (Bercsényi utca 33.)
"Dalait visszhangozta Nagy-Magyarország
szülővárosának ajkain szállt az ének szájról szájra
Két lánya volt a falunak két virága"

jbereny012

Darázs Árpád-emléktábla
Jászberényben két emléktábla, az egyik a Korcsolya utcai szülőház, a másik az egykori középiskola, a Lehel Vezér Gimnázium falán őrzi Darázs Árpád emlékét.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

Palotásy János emléktáblája
Palotásy-ház: itt született Palotásy János lengyel származású dal- és tánckomponista 1821-ben. A Jászberényi Keresztény Nőegylet a nagy magyar dalköltő házát emléktáblával jelölte meg 1929-ben.
"Itt élt és innen zengte örökszép dalait"

jbereny006

Palotásy János szobra
A zeneszerző nevét viselő zeneiskola épülete előtt 1962-ben állították fel mellszobrát a Palotásy Kórus megalapításának 100. évfordulójára alkalmából.
(Forrás: Palotásy János Zeneiskola honlapja)

jbereny001

Palotásy János síremléke
A daköltő szülőhelyén nyert örök nyugodalmat. Síemlékét a Fehértói temetőben a Palotásy Kórus minden évben halottak napján megkoszorúzza.
(Kép forrása: Tóth János: 100 éves a Palotásy Kórus. Jászberény, 1962)

Riszner József-emléktábla
A jászberényi művelődésügy nagy egyéniségeként is számontartott zenész tiszeteletére 1929-ben a Jászberényi Keresztény Nőegylet avatott emléktáblát a mai városháza épületének falán. A táblát az 1950-es években eltávolították. 1970-ben a Műemléki Albizottság felkutatta és visszahelyezte.

Riszner József sétány
Emlékére a város vezetése a sziget mellett létesített új sétányt róla nevezte el.

jbereny005

Sánta Ferenc emléktáblája
Jászberény Város Önkormányzata az egykori Lehel Kávéház épületének falán 2004-ben helyezett el emléktáblát Sánta Ferenc, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével kitüntetett prímás, Jászberény díszpolgára tiszteletére.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

Székely Mihály domborműve
A Székely Mihály Általános Iskola 1968-ban vette fel a jászberényi születésű operaénekes nevét. Ez alkalommal leplezték le az iskola bejárata mellett Székely Mihály bronzdomborítással készített arcképét, mely Tősér János jászárokszállási szobrász alkotása.

jbereny002

Székely Mihály-díj
Az operaénkes emlékezetére 1964-ben Székely Mihály-emlékérmet létesítettek szülővárosában.
Kép forrása: 11. Székely Mihály Zenei Napok műsorfüzet. Jászberény, 1977.

jbereny007

Székely Mihály-emlékszoba
A Magyar Nemzeti Múzeum a Jász Múzeumnak adta át a művész bútorait azzal a kéréssel, hogy azokat egy külön emlékszobában állítsák ki. A neobarokk stílusú ülőgarnitúrát Székely Mihály budapesti lakásában használta. A jászberényi Városi Könyvtárban berendezett emlékszobában a művész jelmezei is megtekinthetők.
(Hevesi-Tóth Tamás felvétle - NOL)

jbereny004

Tarnay Alajos-emléktábla
A helyi születésű művésznek 1937-ben emeltetett emléktáblát a Jászberényi Keresztény Nőegylet a Lehel Vezér Gimnázium falán, ahol a magyar műdalok egykori szerzője maga is diákéveit töltötte.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)