Kezdőlap
Települések
Jánoshida
Jászágó
Jászalsószentgyörgy
Jászapáti
Jászárokszállás
Jászberény
Jászboldogháza
Jászdózsa
Jászfelsőszentgyörgy
Jászfényszaru
Jászivány
Jászjákóhalma
Jászkisér
Jászladány
Jászszentandrás
Jásztelek

JÁSZÁROKSZÁLLÁS
jarokszallas003
 

2. világháborús emlékmű
1944 szeptemberében bombatalálat érte Papp József tanyáját, s másfél hónappal később a front is elérte Árokszállást: a város fölött még légi csata is zajlott: egy gép az Aladi-, egy másik pedig a Móczár-tanyára zuhant.
Lukács Lajos árokszállási postamester a saját költségén emlékművet állított Jászárokszállás 247, a II. világháborúban elhunyt polgárának emlékére. A három gránitobeliszkbe vésette az áldozatok nevét. A kompozíciót 1994. június 18-án avatták fel.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

jarokszallas002
 

2. világháborús emlékmű
Árokszállásiak Baráti Köre 1987-ben szorgalmazta egy emlékmű felállítását. A kő és a márványtábla felajánlásokból valósult meg. Az emlékkövet Iszkaszentgyörgyről szerezték be. Bordás Ferenc műköves és Juhász Géza helyi kőfaragó munkálta meg az Iszaszentgyögyről származő terméskövet. A kő torzó, félbeszakadt életeket hivatott jelképezni.Az emlékkő avatására 1988. október 29-én került sor. Az emlékkőre elhelyezett márványtáblán Keresztúry Dezső sorai emlékeztetnek a hősi halottakra.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

jarokszallas004

2. világháborús emléktábla
 
Az áldozatok neveinek összegyűjtése után a Köztársaság téri római katolikus templom előcsarnokában helyeztek el márványtáblát. Az emléktábla felszentelésére és átadására 1994. április 30-án került sor. Azóta az örökmécses emlékeztet a fájdalmas múltra, az értelmetlen halálra.
(Kép forrása:Irány Magyarország)

jarokszallas

2. világháború zsidó áldozatainak emlékműve
A 2. világháború alatt szomorú és kegyetlen feladatot látott el az árokszállási külső fogadó. A 18. századi földszintes öreg ház az apáti zsidók gettója volt.
A vészkorszak zsidó mártírjai tiszteletére Tősér János helyi szobrászművész készített emlékművet, mely az árokszállási temetőben áll.

jarokszallas001

2. világháború iparos áldozatainak emléktáblája
 
A Jászárokszállási Ipartestület készítette a táblát 1994-ben, mely a testület egykori székháza, a mai Városi Könyvtár épületének falán található a Köztársaság téren. Az 1988-as emlékkő elkészítésével párhuzamosan haladt a hősi halottak fényképeinek, adatainak gyűjtése. A 247 áldozat fényképét album őrzi és a Városi Könyvtárban bárki megtekintheti.
(Kósa Károly fevétele - VFMKMI)

nincs kép

Hadikórház
A helyi zárda által fenntartott polgári leányiksola a honvédség vonatszertáraként működött 1944 szptemberében. Majd a Vöröskereszt 212-es hadikórházának adott otthont.