Kezdőlap
Települések
Jánoshida
Jászágó
Jászalsószentgyörgy
Jászapáti
Jászárokszállás
Jászberény
Jászboldogháza
Jászdózsa
Jászfelsőszentgyörgy
Jászfényszaru
Jászivány
Jászjákóhalma
Jászkisér
Jászladány
Jászszentandrás
Jásztelek

JÁSZBERÉNY
jbereny001

2. világháborús emlékmű
Győrfi Sándor szobrászművész alkotását 1992. május 17-én leplezték le. A csonka kőoszlopok egyikén sérült madár szobra látható. A különálló fekete oszlopon a zsidó áldozatok neve is olvasható.
(Kép forrása: Jász-Nagykun-Szolnok megyei Képeslaptár)

jbereny012

I/II. harckocsizó zászlóalj emléktáblája
A volt páncélos laktanya falán 1998. május 6. óta őrzi emlékét a jászberényi I/II. harckocsi zászlóalj honvédeinek, akik hősies módon vérüket ontották hazájukért a 2. világháborúban.
(Kép forrása: Babucs: Jász vitézek rajta, előre. Budapest, [é.n.])

jbereny010
 
 

2. világháború zsidó áldozatainak emléktáblája
A zsinagóga elbontása után az eredetileg ott elhelyezett emléktáblákat kivitték a Szent Imre herceg utcai zsidó temetőbe 1965 körül. Gazda Anikó építészmérnök tervei alapján készült emlékművön kapott új helyet az első világháborúban elesett zsidó katonák és második világháború zsidfó mártírjainak 4 emléktáblája. A jászberényi gettóból 1944-ben elhurcolt és munkaszolgálatban elhunytak neve mellett, az ország más városaiból deportált és elpusztítottaknak is emléket állítottak a Jászberénybe visszatért rokonok. Emellett 3 másik emléktábla is helyett kapott az emlékművön, amelyeket a kisújszállási és az abonyi zsidó mártírok emlékétre állítottak a rokonok.
A mementóhoz vezető út betonjába annyi kavicsot ágyaztak be, ahány személy szerepel a második világháború mártírjainak emléktábláin.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

jbereny004

Magyar Demokratikus Hadsereg 1. hadosztályának megalakulását megörökítő emléktábla
A Szabadság tér 1. sz. épületben kezdte el Szalai Tibor ezredes az új, demokratikus magyar hadsereg szervezését 1945. március 1-jén többek között a jászberényi hadaifogolytábor önként jelentkező katonáiból. A hadosztály 1945. április 28-án indult a frontra. E két dátum 25. évfordulója tiszteletére emléktáblát avattak a fenti épület falán 1970. március 1-jén.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

jbereny003

Holló András emléktáblája
 
Holló András (1921-1944) emlékére 1975. április 4-én állított táblát a Városi Tanács. Az antifasiszta ellenállási mozgalom nevét utca is őrzi Jászberényben.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

jbereny005
 

Szovjet katonák síremléke
Az 1944. novemberi harcok során elesett szovjet katonákat ideiglenesen a huszárszobor két oldalán lévő parkban temették el. Sírjaikat piros fejfák jelölték. 1945 őszén készültel a szovjet katonai temető és a hamvakat is áthelyezték. Fehértói temetőben található obeliszk Csák József és Bíró Fekete Lajos alkotása, mely a 121 közkatona és a 21 tiszt sírja felett áll.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

jbereny008

Kopjafa az ismeretlen katonák emlékére
 
Jászberény-Négyszálláson 2005. május 1-jén állítottak emléket az e helyen elesett ismeretlen katonák emlékére.
 
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

jbereny007

Katonasírok
Jászberény-Négyszálláson a temetőben nyugszik az 1944 novemberi harcokban odaveszett helybeli házaspár.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

jbereny006

Felszabadulási emlékmű (szoborcsoport)
 
A Lehel vezér téren 1970. április 3-án avatták fel Marton László szobrász és Marton Istvén építész háromalakos fehér kőből faragott alkotását, amely a romokból kinövő életet szimbolizálta.
(Kép forrása: Jász-Nagykun-Szolnok megyei Képeslaptár)

jbereny009

Szovjet katonai emlékmű (1945)
1944. november 15-én űzte ki a városból a németeket a II. ukrán hadsereg. Ennek emlékére a város 1945. augusztus 20-án leplezte le a hatalmas, ágyúgolyó alakú, széles talpazaton álló műkő obeliszket. Beleznay Ferenc műszaki tiszt tervei alapján készült el Csák József és Szabó László helybeli kőfaragók alkotása. 1956. október 27-én a jászberényiek ledöntötték az oszlopot.
(Kép forrása: Jász-Nagykun-Szolnok megyei Képeslaptár)

Jászberény, Szovjet katonai emlékmű (1957)

Szovjet katonai emlékmű (1957)
A Lehel vezér téren 1956 őszén ledöntött emlékmű közelében 1957. április 4-én új emlékművet avattak. Az út kiszélesítése miatt kicsit arébb az eredeti obeliszk helyétől.
Orosz és magyar nyelvű felirata: "Örök dicsőség / a dolgozó nép / szabadságért / függetlenségért / való harcokban elesett / szovjet katonáknak / tiszthelyetteseknek és tiszteknek / 1944-1956"
1990 végén az emlékmű márványtábláit leszerelték és a Jász Múzeumba szállították. A városgondokság az obelszket elbontatta a főtérről.
(Kép forrása: Sáros András: Jászberény műemlékei, emlékművei, emléktáblái. Jászberény, 1971)