Kezdőlap
Települések
Újszász
Vezseny
Zagyvarékas

ÚJSZÁSZ
ujszasz001

Kopjafa
A front 1944 novemberében érte el a települést. Egy héten át folyt a súlyos harc. Az itt védekező 4. SS "Polizei" páncélgránátos hadosztályt sorozatosan nagy erejű szovjet támadások érték. A településen november 11. körül hallgattak el a fegyverek.
A harcok hősei és áldozatai előtt egy jelképes közös mementó áll a város közepén. 1848, 1945 és 1956 kiemelkedő történelmi eseményeinek emlékére állította a város 1994-ben.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

ujszasz003

Hősök síremléke
A világháborúban közel 700 újszászi vett részt. Közülük legalább 83-an vesztették életüket. Több tucat embert vittek ki a Szovjetunióba, akik csak évek múlva tértek haza.
A nemzetünkért elesett magyar hősök síremléke az újszászi temetőben áll.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

 Újszász, Kis Zagyva-híd

Zagyva-híd
A harcokban sok lakóház és középület megrongálódott. A németek az öt közúti és vasúti hídból négyet felrobbantottak. Felgyújtották a templom tornyát is és a tűz az egész épületre átterjedt. 1944-ben elpusztult.
(Kép forrása: Hidak Jász-Nagykun-Szolnok megyében)

ujszasz004

La-5F szovjet harci repülőgép roncsa
A szovjet gépet 1944. november 16-án Újszász térségében a német légierő egyik pilótája, Heinz Ewald főhadnagy lőtte le. A találatot kapott, égő repülőből a pilóta kiugrott, de miután nagyon földközelben volt, nem nyílt ki az ejtőernyője, életét vesztette. Az esetnek szemtanúja volt az akkor nyolcéves Bábosik László, a roncs helyszínét is az ő útmutatása alapján találták meg. A közel 63 éve lelőtt gép szárnyának egy darabját a szemtanú családja tanyájuk udvarán őrizte.
A 2. világháborúban lelőtt szovjet repülőgép maradványait a Magyar Roncskutató Egyesület és a katasztrófavédelem munkatársai tárták fel 2007 szeptemberében. A felszínre került gépmaradványokat a szolnoki Katonai Repülési Múzeumba szállították.
(Kép forrása:Múlt-kor)