Kezdőlap
Települések
Újszász
Vezseny
Zagyvarékas

ZAGYVARÉKAS
zagyvarekas001

2. világháborús emlékmű
Zagyvarékast a 2. Ukrán Front alárendeltségébe tartozó 7. Gárda Hadsereg, valamint a 6. Gárda Harckocsi Hadsereg erői foglalták el a Szolnok körüli térséggel együtt 1944. november elején. Több napig tartól súlyos harcok után a 2. Ukrán Front főerői november 11-én indítottak újabb támadást a Besenyszög-Ceglédbercel arcvonalszakaszon, s ezzel a front eltávolodott a község területéről. A harcok és az október 28-i légitámadás során mintegy 1200 lakóházból 152, a 870 gazdasági épületből pedig 180 rongálódott meg. 80 lakóház még 1945 májusában is lakhatatlan volt.
A Szabadság téren áll Pogány Gábor Benő alkotása, melyet 1990-ben avattak fel. A 123 katona és 20 polgári áldozat neve az emlékmű talapzatán olvasható.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

nincs kép

Zagyva-híd
A németek november 4-én 8 órakor felrobbantották a hidat. Az előőrsök délelőtt 9 órakor értek a község déli pontján lévő gátőrházhoz. A gyalogosok a szántóföldeken 30-40 méterenként a gépkocsik és harckocsik a közúton érkeztek Szolnok felől. A robbantás a közeli lakóházakban és a Zagyvaparti iskola épületében jelentős károkat okozott. November 8-a és 19-e között a németek többször támadtak Szászberek felöl. Hónapokig tartott még a hadsereg vonulása. A katonákat házakhoz szállásolták be, s az ott lakóknak kellett ellátniuk őket. Volt akinek a kertje lőszerraktárrá változott. A vásártéren nem sátrak, hanem katyusák álltak. Az iskolában szünetelt a tanítás. A Zagyvaparti iskolába is beköltöztek a katonák.
(Kép forrása: Hidak Jász-Nagykun-Szolnok megyében)