Kezdőlap
Települések
Tiszabő
Tiszabura
Tiszaderzs
Tiszaföldvár
Tiszafüred
Tiszagyenda
Tiszaigar
Tiszainoka
Tiszajenő
Tiszakürt
Tiszaörs
Tiszapüspöki
Tiszaroff
Tiszasas
Tiszasüly
Tiszaszentimre
Tiszaszöllős
Tiszatenyő
Tiszavárkony
Tomajmonostora
Tószeg
Törökszentmikós
Túrkeve

TÖRÖKSZENTMIKLÓS
.jpg

2. világháborús emlékmű
1944. októberében Törökszentmiklós többször gazdát cserélt a Tiszántúlról érkező szovjet és német csapatok között. Október 12-én a 4. SS Polizei páncélos hadsoztály súlyos utcai harcok után foglalta vissza az előtte két nappal feladott várost. A szovjet csapatok a hónap végén, október 24-én szorították ki a németeket Törökszentmiklósról
A város önkormányzata a rendszerváltás után állított emlékművet a törökszentmikósi háborús áldozatok tiszteletére. 1992. május 31-én adták át Bálint József fafaragó alkotását.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

tsztmiklos00.jpg


Törökszentmiklósonl a gettót a Polgár utcában, a zsinagógában és a környező lakóházakban jelölték ki. Több helyi lakos azonban közvetlenül a zsidóellenes akció egyik fő irányítójánál, Endre László belügyi államtitkárnál tett feljelentést a terv ellen. A református egyház helyi vezetői sem értettek egyet azzal, hogy a gettó templomuk közelében legyen, és ingatlanaikat igénybe vegyék. A belterületi gettóban így csak a helyi zsidóság egy része – köztük a főszolgabíróval jó kapcsolatokat ápoló vezetők, vegyes házasságban élők és hadiérdemesek – kapott helyet. A kisebb településekről beszállított, illetve kevésbé befolyásos zsidókat a járványkórházban, egy külterületi fatelepen lévő istállóban és fészerekben, valamint a zsidó temető melléképületeibenhelyezték el, sokan napokon keresztül a szabad ég alatt töltötték az éjszakát.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)