Kezdőlap
Települések
Tiszabő
Tiszabura
Tiszaderzs
Tiszaföldvár
Tiszafüred
Tiszagyenda
Tiszaigar
Tiszainoka
Tiszajenő
Tiszakürt
Tiszaörs
Tiszapüspöki
Tiszaroff
Tiszasas
Tiszasüly
Tiszaszentimre
Tiszaszöllős
Tiszatenyő
Tiszavárkony
Tomajmonostora
Tószeg
Törökszentmikós
Túrkeve

TÓSZEG
toszeg002

2. világháborús emlékmű
A 2. világháború 124 tószegi áldozatot követelt.
Az Attila úton található parban áll a stációfülkékkel övezett márványobelsiz, amelyen a tószegi hősök és civil áldozatok neve olvasható. A szobrokkal és domborművekkel díszített stációkat 1990 novemberében avatták fel.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

toszeg006 toszeg007

Tizenhármak síremléke
 
A várkonyi révnél keltek át a szovjet csapatok 1944 őszén. Október végén elrendelték a falu kiürítését. A harcok során aknatűz miatt többen éltüket vesztették. 1944. október 13-án a szovjet katonák az iskola udvarán 13 tószegi lakost végezték ki ártatlanul. Két tiszt szóváltásba keveredett, az egyik megölte társát. A többi szovjet katona a helyiek között kereste a gyilkost és ez adott nekik okot a mészárlásra.
A tizenhármak közös sírban nyugszanak a tószegi temetőben. Emlékükre kopjafát is állítottak, amelyben az 1956-os forradalom helyi mártírjai előtt is tiszteleg.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

toszeg003

Tizenhármak emléktáblája
 
Az ártatlanul kivégzett tószegiek emlékére 2000-ben, a véres esemény 56. évfordulóján, emléktáblát állítottak az iskola falán.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

toszeg004 toszeg005

Katonasírok
 
A település területén folyó harcokban elesett idegen katonákat a templomkertben temették el, ahonnan 1945-ben exhumálták és Szolnokra vitték őket.
A 2. világháborúban harcolt és hősi halált halt tószegi katonák közül néhányan szülőföldjükben nyugszanak.
(Kósa Károly - VFMKMI)

toszeg008 toszeg009

Román repülőgéproncs
1944. november 17-én a szovjet 5. Légihadsereg 279. Hadosztályának La-5FN típusú vadászgépein repülő szovjet pilóták nem ismerték fel a német gyártású Ju-87-eseken a háromszínű román kokárdát, és támadásba lendültek. Baráti tűz áldozate lett a Tószeg felett kilőtt román gép és szemályzete.
Két évi kutatómunka után a 86. Szolnok Helikopter Bázis, Szolnoki Repülőmúzeum, és a Magyar Roncskutató Egyesület kutatói 2009. október 5. és 7. között hajtották végre a roncsok kiemelését. A lelet különlegessége, hogy Magyarország felett a román légierőnek mindössze 2-3 repülőgépe zuhant le, mert a többi veszteség kényszerleszállás volt. Ez volt az első eset, hogy román katonai repülőgép lezuhanási helyét tárták fel hazánkban.
A repülőgép személyzete Victor Zizda őrmester és Constantin Pietraru tizedes volt, akik hősi halált haltak.
(Képek forrása: Honvédelmi Minisztérium honlapja)