Kezdőlap
Települések
Tiszabő
Tiszabura
Tiszaderzs
Tiszaföldvár
Tiszafüred
Tiszagyenda
Tiszaigar
Tiszainoka
Tiszajenő
Tiszakürt
Tiszaörs
Tiszapüspöki
Tiszaroff
Tiszasas
Tiszasüly
Tiszaszentimre
Tiszaszöllős
Tiszatenyő
Tiszavárkony
Tomajmonostora
Tószeg
Törökszentmikós
Túrkeve

TÚRKEVE
turkeve002 turkeve004

2. világháborús emlékmű
A szovjet csapatok 1944. október 8-án szorították ki a településről a németeket. Október 19-én azonban a szolnoki hídfő térségéből megindított német ellentámadás Túrkevét is elérte. A német páncélosok átmenetileg kiszorították a szovjet egységeket a városból. A német megszállás közepette a túrkevei városháza pincéjében szükségkórházat rendeztek be. A német csapatok végleges kiűzése után Túrkevén román katonai parancsnokság tartókodott.
A 2. világháború emlékművét Finta Sándor szobrászművész készítette el, amely a Petőfi téren kapott helyet. Túrkeve önkormányzata 2009-ben Győrfi Sándort bízták meg a kompozíció rekonstrukciójával.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)
(Mészáros János felvétele - Új Néplap)

turkeve003

2. világháború zsidó áldozatainak emlékműve
Az emlékoszlop az izraelita temetőben áll. A közel 2,5 méter magas négyszögletes oszlop két lépcsős beton talapzaton áll. A főoldalán "Mártírjaink", másik két oldalán pedig a "Ne ölj" felirat olvasható magyarul és héberül. Az emlékmű 115 túrkevei áldozat nevét őrzi.
(Kép forrása: Herskó Mózes: A nagykunsági zsidók településtörténete...Karcag, 1991.)

turkeve001

Hortobágy-Berettyó-híd
A felrobbantott közúti hidak között egyedi sorsú volt a túrkevei híd. Itt először faszerkezet tervei készültek, 1947-ben azonban katonai Herbert-hidat helyeztek a megmaradt alépítmény fölé. Közel 50 éven keresztül ezen a szerkezeten haladt a forgalom.
Balai híd
A Hortobágy-Berettyó felett 1929-ben épült híd Túrkeve határában 1944-ben elpusztult
(Kép forrása: Hidak Jász-Nagykun-Szolnok megyében)