Kezdőlap
Települések
Karcag
Kenderes
Kengyel
Kisujszállás
Kőtelek
Kuncsorba
Kunhegyes
Kunmadaras
Kunszentmárton

KUNHEGYES
khegyes001n

XX. sz. áldozatainak emlékműve
 
1944. október 9-11 között orosz katonák foglalták el Kunhegyest. A második világháború sok katona és civil áldozatot követelt a település lakói közül és 128 kunhegyesi izraelita lakos vesztette életét munkaszolgálatosként vagy a haláltáborokban. Emlékük előtt is tiszteleg a város - 1993 óta - a XX. sz. áldozatainak emlékművénél a református templom kertje melletti részen. A több részből álló szoborkompozíció Győrfi Lajos szobrászművész alkotása. A felállított kőtáblák egyik oldalára a második világégés helyi áldozatainak nevét is felvésték.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

kunhegyes002

Zsidó mártírok emlékműve
 
A kunhegyesi izraelita temetőben található emlékmű, melyen a deportálás következtében koncentrációs táborokban mártír halált haltak neve olvasható.
(Herskó Mózes: A nagykunsági zsidók településtörténete... Karcag, 1991.)

kunhegyes002

Holocaust emlékmű
2004. május 16-án a holocaust 60. évfordulója alkalmából a kunhegyesei áldozatok emlékére Kunhegyes Város Önkormányzata megemlékezést tartott. Erre az alkalomra jelent meg Pozsgai Gézáné-Víg Márta: Emberek az embertelenségben: Emlékezés a kunhegyesi zsidóságra és a holocauszt áldozataira c. helytörténeti munkája. Az izraelita temetőben emlékmű avatására került, mely a lebontott zsidótemplom mózesi kőtábláiból készült.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

kunhegyes005

Szovjet katonai síremlék
 
1944 őszén 15 ukrán katona vesztette életét Kunhegyes mellett. Őket a községháza kertjében temették el. Két emlékművet állítottak később a tiszteletükre, egyet a tiszteknek és külön a közkatonáknak. A rendszerváltás után 1992-ben a feketmárvány obeliskeket eltávolították a település központjából és a hamvakat is kiemelték. A kunhegyesi temetőben az 1. világháborúban elesett cári katona sírja mellé temették őket.
(Kép forrása: Új Néplap 1992. november 12.)