Kezdőlap
Települések
Karcag
Kenderes
Kengyel
Kisujszállás
Kőtelek
Kuncsorba
Kunhegyes
Kunmadaras
Kunszentmárton

KUNSZENTMÁRTON
kunsztmarton005

1. és 2. világháborús emlékmű. Országzászló
 
Az 1992 őszén állították fel újra az országzászlót Kunszentmárton központjában a katonai hősök emlékére. Az emlékmű építménye zászlórúddal és domborművekkel díszített. Az emléktáblákon a reformkori költő, Vörösmarty Mihály sorai mellett Kossuth Lajostól származó idézet olvasható: "Oly hatalmasnak hiszem én e népet, - hogy ha felkel és összetart, a ropogva összerogyó ég boltozatait is képes fenntartani." (Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

ksztmarton002

2. világháborús emléktábla
 
A római katolikus nagytemplom falába épített emléktáblát 1992. november 14-én avatták fel a Köztársaság téren. A faragott táblán olvasható névsor 236 nevet tartalmaz.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

Az egykori zsinagóga helyreállításának és funkcióváltásának emlékkövei
 
1944. június közepén történt meg a mintegy 250 fős helyi zsidóság deportálása. A náci haláltáborokban vagy munkaszolgálatosként közel 180 kunszentmártoni vesztette életét.
A zsinagóga falán állt egy tábla a kunszentmártoni áldozatok emlékére. 1964-ben az épület értékesítése során az emléktábla Budapestre, feltehetően a Kozma utcai zsidótemető gondozásába került.
Az egykori zsinagóga ma Bartók Béla Terem néven kulturális intézménynek ad otthont. 2000. július 1-jén leplezték le az épület előterében felállított vörösmárvány kőtömböket.
(Kósa Károly felvétele - VFMKMI)

ksztmarton001
 

Szovjet katonai emlékmű
Az egykori piactéren, parkosított területen az 1950-es években emelt kisebb halomra 1960-ban Kecskés Ferenc tervei alapján egy közel 4 méter magas fehérmárvány obeliszket állítottak. Aranyozott ötágó csillag és a Szovjetunió címere díszítette. 1992-ben, az emlékművet eltávolították. Helyére az 1948-ban, a szovjet megszállás alatt lerombolt Országzászlót helyezték el.
(Képeslaptár)

nincs kép

Szovjet katonai síremlék
A templomkertben eltemetett szovjet katonáknak műkőből emeltek síremléket a városban, melyet 1956 októberében a tömeg drótkötéllel a régi Körös hídra vontatott és a folyóba dobta. A november 4-én érkező szovjet katonai csapatok vizsgálatot indítottak az ügyben. A leltartóztatott helybeliekkel tartották sakkban a várost, amíg ki nem emelték a hideg folyóvízből az obeliszket. Később a síremlék a főtérről az Alsótemetőbe került. Ciril betűs felirata mára elhalványult.